Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019 Online
Connect with us

Pendidikan

Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019 Online

Published

on

Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019 Online

Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019 Online . Sukacita dimaklumkan bahawa Pendaftaran Online Kemasukan Murid Prasekolah bagi sesi tahun 2019/2020. Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah mengumumkan tarikh rasmi pendaftaran murid prasekolah yang dijangka bermula bulan Mac 2018. Untuk makluman juga, kepada ibu bapa yang mempunyai anak lahir pada 02 Januari 2013 hingga 15 Januari 2015 boleh membuat pendaftaran untuk anak masing-masing.

Berikut dibawah adalah panduan mendaftar yang ibu bapa perlu patuhi untuk anak-anak mereka keperingkat pendidikan tersebut.

 

Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019 online

 

Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019 Online. Ibu bapa seharusnya patuhi syarat atau kelayakan untuk kemasukkan keperingkat pendidikan prasekolah sebelum membuat Pendaftaran Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019. Lihat dibawah bagi Syarat atau Kelayakan Kemasukan Prasekolah.

 

Syarat Atau Kelayakan Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019 Online

 • Syarat pendaftaran adalah terbuka kepada semua anak warganegara Malaysia shaja.
 • Anak-anak yang lahir pada 02 januari 2013 hingga 15 Januari 2015 sahaja yang layak didaftarkan untuk kemasukan Prasekolah 2019/2020.

 

Tarikh Pendaftaran Online dan Permohonan Secara Manual

Pendaftaran Online : 

 • Tarikh dibuka : _ Mac 2018
 • Tarikh ditutup : _ April 2018

Permohonan Secara Manual :

 • Tarikh dibuka : _ Mac 2018
 • Tarikh ditutup : _ Mei 2018

 

1. Pendaftaran Pengguna

Masuk ke laman rasmi e-prasekolah, pastikan ibu bapa yang ingin membuat pendaftaran atau mendaftarkan anak mereka ke sekolah ini telah membuat pendaftaran pengguna terlebih dahulu untuk mendapatkan kebenaran akses maklumat dalam talian online.

 Aplikasi Daftar Pengguna : Klik disini => Borang Manual Daftar Pengguna Ibu bapa

 

2. Pendaftaran Secara Manual

Untuk pendaftaran yang dilakukan secara manual, ibu bapa boleh terus berkunjung ke sekolah atau institusi pra-sekolah KPN beserta dengan dokumen lengkap mengikut tarikh buka pendaftaran seperti yang dinyatakan di atas.  Senarai sekolah atau institusi hanya boleh didapati dalam laman ini: Senarai Sekolah Seluruh Malaysia 

 

Manakalah ibu bapa yang membuat pendaftaran secara atas talian online, setelah melengkapkan borang dalam talian online, perlulah mencetak borang / surat permohonan pendaftaran beserta dokumen yang berkaitan untuk dihantar ke sekolah yang dipohon untuk anak mereka. Tarikh tutup hantar dokumen adalah sebelum _ Mei 2018.

Mengenai keputusan permohonan pendaftaran online, ibu bapa hanya perlu Login laman pengguna seperti pautan yang diberikan di bawah :

 • Tarikh Semakan Dibuka : _ Ogos 2018
 • Tarikh Semakan Ditutup : _ Ogos 2018

 

Manakalah semakan keputusan pendaftaran prasekolah melalui manual, ibu bapa atau penjaga boleh menyemak di sekolah tempat permohonan dibuat.

 • Tarikh Semakan Dibuka : _ Ogos 2018
 • Tarikh Semakan Ditutup : Belum ada tarikh tutup lagi

 

Untuk makluman, maklumat dan jadual rasmi adalah tertakluk kepada perubahan  dan kemaskini akan dilakukan dari masa ke semasa setelah pengumuman rasmi dikeluarkan.

2 Comments

2 Comments

 1. Airinaa

  April 6, 2018 at 10:01 pm

  Adanya pendaftaran online sebegini terus memudahkan ibu bapa untuk menguruskan sessi persekolahan anak di masa depan. Harap sistem mereka terus berfungsi dengan baik.

  Thanks

 2. Karim

  April 25, 2018 at 11:28 pm

  Wow, begitu cepat sudah perlu berdaftar untuk bersekolah pada tahun 2019. Harap anak I boleh masuk ke sekolah yang dekat di rumah tinggal kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *