Semakan Keputusan MUET November 2017 Online
Connect with us

Pendidikan

Semakan Keputusan MUET November 2017

Published

on

Semakan Keputusan MUET November 2017

Kepada calon-calon yang telah mengambil ujian Malaysian University English Test (MUET) bagi sesi November tahun 2017 boleh membuat Semakan Keputusan MUET November 2017 dan mendapatkan keputusan pada awal januari tahun 2018.

Untuk makluman semua calon yang telah mengambil ujian Malaysian University English Test (MUET), tarikh semakan keputusan juga turut diumumkan melalui potral rasmi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) dalam ruangan yang tersedia di potral rasmi berkenaan.

 

Semakan Keputusan MUET November 2017

 

Kepada semua calon boleh terus mendapatkan keputusan MUET bagi sesi November 2017 melalui semakan secara online atau melalui SMS mulai jam 10 pagi bermula pada tarikh yang ditetapkan.

 

Tarikh Semakan Keputusan MUET November 2017

 

Tarikh Semakan Keputusan MUET November 2017 akan dibuka bermula minggu pertama iaitu pada awal Januari 2017, bagi tarikh tutup membuat semakan pula belum dinyatakan dan akan dikemaskini melalui potral rasmi berkenaan.

Untuk makluman semua calon, tarikh tepat rasmi akan dinyatakan kemudian dan seandainya ada perubahan tarikh semakan MUET bulan November akan turut dinyatakan dalam potral rasmi berkenaan.

Cara Membuat Semakan Keputusan MUET November 2017 Secara Online

  1. Layari laman web rasmi iaitu MPM dan semak secara online. Disini => Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM)
  2. Masukkan nombor kad pengenalan dengan betul dan tekan butang submit.
  • Untuk makluman calon juga, anda mungkin akan menghadapi kesukaran sedikit dalam membuat semakan melalui online, ini disebabkan penggunaan data untuk mengakses adalah tinggi. Dengan itu, anda disarankan untuk membuat semakan keputusan MUET melalui SMS dengan cara yang mudah.

 

Cara Membuat Semakan Keputusan MUET November 2017 Secara SMS

Cara mudah membuat semakan melalui SMS adalah dengan cara :

  1. Taip MUET <jarak> RESULT <jarak> NO. Kad Pengenalan dan hantar ke 15888

Boleh rujuk contoh dibawah :

 

 

Nota Penting

  • Untuk Calon sekolah atau institusi, keputusan akan dihantar terdahulu kepada pengetua sekolah / Institusi melalui SSP JPN. Bagi calon persendirian pula, keputusan akan dihantar melalui pos kepada calon tersebut.

 

Permohonan Rayuan Semakan Keputusan MUET November 2017

Kepada calon yang ingin membuat rayuan penyemakan semula keputusan ujian, boleh membuat rayuan seperti panduan dan syarat berikut. Bayaran atau caj yang dikenakan kepada yang membuat penyemakan semula ialah RM70.00. Makluman kepada mereka yang ingin membuat rayuan penyemakan, tarikh tutup rayuan penyemakan semula ialah seminggu selepas tarikh keputusan ujian MUET diumukan.

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk potral rasmi berkenaan iaitu Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).

1 Comment

1 Comment

  1. Lokman

    December 12, 2017 at 5:08 am

    Terima kasih share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *