Semakan Keputusan STAM 2017 Secara Online Dan SMS
Connect with us

Pendidikan

Semakan Keputusan STAM 2017

Published

on

Semakan Keputusan STAM 2017

Kepada semua calon-calon yang telah menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) bagi tahun 2017, semua calon boleh mendapatkan penyataan keputusan peperiksaan STAM 2017 dan membuat semakan keputusan STAM 2017 masing-masing pada satu tarikh iaitu pada bulan Januari tahun depan 2018.

Bedasarkan semakan yang dilakukan terhadap tarikh keputusan STAM pada tahun-tahun yang sebelumnya, mendapati Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) biasanya akan memilih satu tarikh pada awal bulan Januari untuk mengumumkan keputusan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM).

Untuk makluman, kepada semua pelajar dinasihatkan untuk melayari potral rasmi  Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk mendapatkan kepastian bagi tarikh rasmi keputusan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)

 

Semakan Keputusan STAM 2017

 

Kepada calon-calon Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2017 boleh mendapatkan keputusan peperiksaan melalui sekolah masing-masing pada tarikh tetap keputusan diumumkan. Keputusan Peperiksaan STAM 2017 juga boleh disemak melalui secara Online dan juga melalui kaedah SMS.

Berikut dibawah adalah penyataan bagi pengemaskinian maklumat lengkap yang berhubung dengan tarikh rasmi keputusan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2017 dikeluarkan serta cara untuk mendapatkan keputusan STAM  2017 secara manual (melalui sekolah / Jabatan Pendidikan Negeri) atau online dan SMS (semakan atas talian).

 

Keputusan Sijil Tinggi Agama Malaysia

 

Keputusan STAM 2017

  • Minggu ketiga Januari 2018 ( Tarikh rasmi yang tepat akan dikemakinikan dan dinyatakan )
  • Nantikan pengumuman dari Kementerian Pendidikan Malaysia

Bagi Mendapatkan Keputusan Penuh STAM 2017

1. Calon Sekolah

  • Bagi calon sekolah adalah melalui sekolah masing bermula jam 10 pagi pada tarikh rasmi keputusan diumumkan

2. Calon persendirian

  • Bagi calon persendirian akan dimaklumkan melalui pos atau boleh terus menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) tempat mendaftar STAM.

 

Semakan Keputusan STAM 2017 Secara Online Dan SMS

Semakan Keputusan STAM 2017 Secara Online

Sistem aplikasi bagi semakan ringkasan keputusan STAM 2017 secara atas talian (online) akan diaktifkan bermula pada tarikh keputusan rasmi diumumkan.

Klik disini => Sistem Aplikasi Semakan Keputusan Peperiksaan online STAM 2017

  • Masukkan No Kad Pengenalan tanpa ada tanda (-) dan Angka Giliran tanpa ada “Selang” dalam ruangan yang telah disediakan.
  • Semakan secara online hanya memaparkan ringkasan keputusan sahaja dan untuk keputusan penuh boleh diperoleh di sekolah atau Jabatan Pendidikn Negeri JPN

 

Semakan Keputusan STAM 2017 Melalui SMS

Semakan ringkasan melalui sistem pesanan ringkas (SMS) adalah dengan menggunakan format penghantran mesej seperti berikut.

  • Taip: STAM <jarak> Angka Giliran dan hantar ke 15888
  • Contah: STAM  KS142 M248 hantar ke 15888
  • Semakan SMS boleh dibuat selepas jam 10 pagi pada tarikh keputusan rasmi diumumkan.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *